Wednesday, 1 May 2013

roti koko


bahan2
-1/2 kilo tepung protein tinggi (tepung gandum pun boleh tp kurang tip top laa)
-sepeket yis kering(mauripan)
-1/2 cawan serbuk koko
-sebiji telur
-1 sudu makan lemak sayur
-1 sudu makan marjerin
-1/3 cawan gula
-1/3 cawan susu tepung
-1sdt bread improver
-1sdt dough softner
-air suam secukupnya untuk menguli

caranya
-masukkan semua bahan kecuali air suam
-gaulkan bahan hingga sebati
-kemudian baru masukkan air suam sikit2 dan uli hingga mendapat doh yg tak melekat
-uli lagi hingga doh betul2 elastik
-rehatkan doh hingga naik sekali ganda saiz
-setelah itu,tumbukkan doh utk keluarkan angin dan uli lagi
-oleskan loyang dan bentukkan semula doh mengikut citarasa dan susun doh dalam loyang td
-peram semula doh hingga naik sekali lagi
-bakar pada suhu 180c selama 20-25 minit atau hingga masak (jgn lupa panaskan oven dulu)
-setelah masak keluarkan dan sapukan mentega pada permukaan roti
*kena rajin menguli,dan pastikan doh betul2 elastik dan lembut br boleh stop menguli...hasilnya roti lebih lembut dan gebu...

No comments:

Post a Comment