Wednesday, 19 December 2012

kuih lompang

siap tabur kelapa parut bergaram..sedapp nyaaa...

selepas keluar dr kukusan..harus jd lubang2 begitu,br di katakan kuih lompang.....


bahan2
-2 1/2 cawan tepung beras
-1/2 cawan tepung ubi
-1 cawan gula
-1 sudu kecil esen ros
-4 cawan air
-sedikit kelapa parut bercampur sedikit garam


caranya
-gula di masak dgn 2 cawan air..sejukkan dulu
-tepung beras,tepung ubi gaulkan sekali ,di campur 2 cawan air
-kemudian masukkan air bergula tadi.masukkan esen ros
-tapiskan adunan
-panaskan kukusan .oleskan acuan dgn minyak dan panaskan acuan dgn kukuskan acuan selama 5 minit
-sementara itu,bahagikan warna di kehendaki
-isikan adunan dalam acuan dan kukuskan selama 20 minit atau hingga masak
-hidangkan bersama kelapa parut bercampur sedikit garam
 

No comments:

Post a Comment