Saturday, 20 April 2013

kek coklat lembap

ini untuk besday suami...very spontan dan tanpa rancangan..kalo pun deko nyer meme tak cantik,tp saye ikhlas tau membuatnyer..hahaha...

ini versi makan hari2...
spt tahun lepas,majlis tanpa rancangan...sempena besday encik somi ku..nk pegi kedai menempah? huhuu meme tak sempat dowh..agaknya sejak azali la aku ni tak reti merancang rancang.tapi,rancangan Allah Taala lebih dr segalanya..selalu di rancang tak jadi,bila dok kalut2 siap la jadiknya...sume hidangan aku bt sendiri..walau dok kalut dgn anak buah,anak sendiri lagi,tapi itu lah yg membuatkan aku lebih pandai mencuri masa..
 Tidak pandai membaking,apatah lagi mendeko yg serba canggih,tp seadanya mencuba ..biarlah org lain asalkan nak makan,pi beli jahh..aku tetap dgn hobi membuat sendiri..kiranya pengalaman itu sangat2 berharga..nk beli kek bulehh ajer,tp nk beli pengalaman ,kau ado? hahahaa
 Pape pun majlis semalam 19hb 4 sngt berjaya...dengan bangganya encik somi memberi cuti kepada warga perak..chewaahhh! mentang2 sama tarikh dgn sultan perak kan..hahaaa..kebetulan nokss..jgn perasan dan perasaan sngt yaaa...okeh,crita panjang pun tak jadik..jom bt kek...


bahan2
-2 cawan tepung gandum*
-1 sdk baking powder*
-1 sdk soda bikarbonat*
-1 cawan serbuk koko*
*ayak bersama



-2 cawan gula halus(taknak manis kurangkan)
-1 cawan susu cair/ susu coklat
-1 biji butter  atau 250gm marjerin
-4 biji telur
-1 sdk esen vanilla

caranya
-pukul mentega dan  gula kembang dan gebu
-masukkan telur satu persatu
-masukkan susu cair/susu coklat
-masukkan esen vanilla..kacau adunan sebati
-kemudian masukkan tepung berayak td
-kaup balikkan hingga sebati
-griskan loyang dan masukkan adunan
-bakar suhu 180c selama 45 minit
-sejukkan kek sebelum di terbalikkan dan siap utk di siram ganachee coklat

resepi ganachee coklat
-100ml susu cair
-300gm coklat masakan
-2sdb butter
-1 sdb serbuk koko

-masukkan semua bahan..masak secara dauble boil
-kacau sebati
-sejukkan dan biarkan pekat seketika
-tuang atas kek dan hias ikut citarasa..

No comments:

Post a Comment