doh yg di masukkan dlm acu tat,tunggu bakar tapi sblm tu kena cucuk sikit dgn garpu, bg ruang udara kat kulit tat tu.. |
proses masukkan filling |
cara lukis corak pada tat..mulakan dgn bt beberapa garisan,kemudian tarik satu garisan memanjang hala ke bawah. |
cream cheesa yg saya guna |
tat shell yg boleh disimpan...lain kali nak bt lagi,shell nya dah ada..tinggal bt inti jer.. |
-170gm marjerin
-50gm gula icing
-1 biji telur gred c
-290gm tepung gandum
-1 sudu kecil esen vanilla
-cara2
-marjerin dan gula di pukul tetapi jgn terlalu lama
-masukkan telur dan esen vanilla dan putar lagi
-masukkan tepung sikit2 sampai dapat doh yg elok.
-ambil adunan dan masukkan dlm acuan tat
-cucuk dengan garpu sblm bakar
-bakar pada suhu 170c hingga masak
(satu adunan dpt dalam 40 biji crust/shell)
bahan cheese filling
-250gm cream cheese
-50gm gula kastor
-1 telur saiz B
-1/2 sudu teh esen vanilla
cara2
-putar cream cheese dan gula hingga kembang
-masukkan telur dan putar lagi
-masukkan filling dlm tat ( strawbery/bluberry )
-tuang creeam cheese tadi di atasnya
-bakar 5 minit pada suhu 170c atau hingga di sentuh dgn jari cheese nya tak melekat..tandanya sudah masak..
(dapat dlm 60 biji,sesuaikan dgn adunan kulitnya,bt dua adunan utk kulit)
-
No comments:
Post a Comment