ini saja gambar yg ada...terlupa nak snap yg dah siap..tp hasilnya memuaskan dan sedapppp .. |
untuk filling
-200gm mentega
-1/2 sudu teh esen vanilla
-70gm gula perang
caranya
-mix mentega selama 3minit dan masukkan esen vanilla dan gula perang
-mix lagi sikit dan simpan dalam peti sejuk
bahan untuk toping
-200gm mentega
-160gm gula icing
-3 biji telur -di kocok sikit
-1 sudu kecil esen kopi
-200 gm tepung gandum
caranya
-mix mentega 3 minit,masukkan esen kopi,telur,gula dan tepung.
-putar lagi hingga sebati dan simpan dalam peti sejuk .
bahan roti
-500gm tepung roti diayak bersama
-2 sudu kecil bread improver
-sepeket yis(mauripan)
-1 telur
-250ml susu segar atau air
-1 sudu makan mentega
caranya
-masukkan semua bahan dan uli menggunakan air
-sukatan air jgn di masukkan semua.ikut kesesuaian doh
-uli hingga doh tak melekat di tangan dan elastik
-peram sehingga naik sekali ganda saiz
-setelah itu,tumbukkan doh utk mengeluarkan angin
-buat bulat dan masukkan filling
-susun atas loyang yg telah di griss
-picitkan topping membentuk spiral spt gambar di atas
(topping di masukkan dalam paiping bag utk memudahkan proses meletakkan topping)
-peram lagi doh hingga naik semula
-setelah naik,bakar pada suhu 170c selama 20 hingga 25 minit atau hingga masak bergantung pada kesesuaian oven.
-
No comments:
Post a Comment