sedapnyerrr.... |
daun pisang tu layur la atas api dulu ,supaya daun tak pecah time nak menggulung tu.letak pulut dan inti sikit atasnya.. |
kemudian boleh gulung perlahan2.bentuk2kan gulungan tu supaya jadi panjang .. |
dah boleh stepler kat pangkalnyer..nk guna lidi pun boleh..stepler lagi mudah la. |
dah selesai..potong la hujung daun tu ..supaya nampak sama dan kemas.. |
dah nak kena panggang..guna kuali bulat jer.sebelum tu lumurkan tangan dengan minyak masak dan lumurkan kuih tu utk mengelakkan hangit time memanggang.api jgn kuat dan rajin kalih2 kuih tu. |
dah siap...wangi jer baunyer.. |
-setengah kilo beras pulut
-1 cawan santan
- secubit garam
pulut di rendam seketika dan di masak dgn bahan di atas.
untuk inti
-sebiji kelapa parut muda
3 batang serai*
cili kering*
bawang*
udang kering/udang kepal*
garam dan gula
*di blender sekali dan tumis.
-setelah agak kering masukkan kelapa parut
-perasakan garam,gula
-masak hingga inti kering
No comments:
Post a Comment