Sunday, 5 February 2012

kari ikan uji rashid


kari ikan uji rashid (ikan mata besor daa)

-3,4 ekor ikan
-6,7 biji kacang bendi
-bawang merah ,putih,daun kari
-serbuk kari 4 sudu makan
-2 asam keping
-susu cair setengah cawan
-garam,perasa



-caranya
-tumis bawang dan daun kari sampai naik bau
-masukkan serbuk kari ikan yg di bancuh dengan air
-agak2 rempah dah naik minyak,masukkan ikan
-masukkan asam keping
-masukkan susu cair dan tambahkan air
-rasakan dengan garam dan perasa
-last masukkan kacang bendi

-note
ikan ni kurang popular sebab isinya tawar,harganya
juga tak mahal.tapi kalau kena dengan resepinya
spt kari dia atas,memang sedap.kari jangan terlalu
pekat.cair sedikit tak mengapa..minyak utk tumisan
harus bnyk sedikit,sbb nak pastikan kari kita nanti kelihatan
berminyak dan tahan lama .kalau nak gunakan santan pun boleh.

No comments:

Post a Comment