Monday, 4 June 2012

mini cup kek



cup kertas yg di letakkan atas bekas tahan panas..jgn tak letak,cup saja tak boleh tampung berat adunan kek.


baru kuar oven..dah siap la tu..tunggu makan jer..
bahan2
-1/2 cawan mentega
-1/2 cawan minyak jagung/minyak masak
-1cawan gula kastor
-3biji telur
-2 1/2 cawan tepung gandum*
-1 sudu teh baking powder*
-1 sudu teh soda bikarbonat*
-3 sudu makan serbuk koko*
-*ayak bersama
-200 ml susu segar (perisa coklat)
-cip coklat

cara2
-pukul mentega,gula hingga kembang sedikit
-masukkan telur ,pukul lagi
-masukkan minyak
-masukkan susu berselang seli dgn bahan ayak
-kacau sebati guna spatula saja
-isi dalam cup kertas,masukkan sebiji cip coklat
(bila masak nanti cip coklat akan cair dan jadi spt inti kat dlm cup kek tu)
-suhu oven 180c ,bakar selama 15- 20 minit..
-(simpan kek dalam bekas tertutup utk mengekalkan kelembapan dan kelembutan kek)

No comments:

Post a Comment