Thursday, 21 June 2012

roti sosej


roti sosej..dah siap letak sos dan mayonis..


proses nak bt bunga2 tu..gulung sosej dan potong jgn sampai putus tepung tu


lepas potong,tarik satu potongan ke kanan,satu ke kiri..ulang sampai abis potongan tu..


yg ni dah siap..tunggu masuk oven..jgn lupa gris dulang tu ,kang melekat plak..


baru kuar oven,sapukan marjerin..baru naik bau dan warna keemasannya...lepas ni bleh taruk sos dan mayonis..jom tengok bahan2 nya





bahan2
-setengah kilo tepung gandum
-sepeket yis kering
-sebiji kuning telur
-secubit garam
-satu sudu kecil bread improver
-3 sudu besar susu tepung
-satu setengah cawan air suam dibancuh dgn
-satu setengah cawan gula
-2 sudu besar lemak sayur
-2 sudu besar marjerin

cara2
-satukan semua bahan,kecuali lemak sayur dan marjerin..uli dgn air.
-setelah doh agak menjadi,masukkan lemak sayur dan marjerin
-uli lagi hinnga sebati dan lembut
-peram sebentar hinga naik
-tumbuk doh utk keluarkan angin
-bt bentuk bunga2 spt gambar di atas
-peram sikit lagi hingga naik dan boleh terus bakar selama 20-25 minit.
(sukatan air gula tu agak2,jgn masukkan semua takut terlembik.ikut kesesuaian doh)

No comments:

Post a Comment