Thursday, 7 June 2012

span kek dengan butter cream


nyummyy...


posing sblm masuk oven


siap bakar dah..


terbalikkan kek...


proses buat  butter cream

siap potong dah..walau span tak tinggi ,tapi cukup lembut..simple tapi sedap..
bahan2
-150gm tepung gandum
-1 sudu teh baking powder
-140 gm gula kastor
-5 biji telur gred A
-80ml susu cair
-80ml mentega di cairkan
-1 sudu besar ovellate
-pewarna dan perisa (ikut suke la)


cara2
-satukan gula,ovelatte,tepung,baking powder,telur dalam mangkuk adunan.
-pukul sampai pekat dan gebu pada kelajuan tinggi
-perlahankan,masukkan susu cair,mentega cair,pewarna dan perisa.adun lagi sampai sebati.
-griskan loyang,bakar 40 minit pada suhu 180c.

butter cream
-1 cawan butter
-1 cawan shortening(lemak sayur)
-2 cawan gula ising(saye gune secawan setengah saje,risau manis2 ni)
-2 sudu besar susu pekat

-mix sebati butter dan shortening
-baru masukkan gula ising..(kalau bleh ayak la 3 kali gula tu,mudah skit hancur)
-mix lagi sampai sebati,bleh dah deko kek..kalau adunan lembut sngt,masukkan dlm peti sejuk dulu kemudian bleh deko semula..

No comments:

Post a Comment