nyummyy... |
posing sblm masuk oven |
siap bakar dah.. |
terbalikkan kek... |
proses buat butter cream |
siap potong dah..walau span tak tinggi ,tapi cukup lembut..simple tapi sedap.. |
-150gm tepung gandum
-1 sudu teh baking powder
-140 gm gula kastor
-5 biji telur gred A
-80ml susu cair
-80ml mentega di cairkan
-1 sudu besar ovellate
-pewarna dan perisa (ikut suke la)
cara2
-satukan gula,ovelatte,tepung,baking powder,telur dalam mangkuk adunan.
-pukul sampai pekat dan gebu pada kelajuan tinggi
-perlahankan,masukkan susu cair,mentega cair,pewarna dan perisa.adun lagi sampai sebati.
-griskan loyang,bakar 40 minit pada suhu 180c.
butter cream
-1 cawan butter
-1 cawan shortening(lemak sayur)
-2 cawan gula ising(saye gune secawan setengah saje,risau manis2 ni)
-2 sudu besar susu pekat
-mix sebati butter dan shortening
-baru masukkan gula ising..(kalau bleh ayak la 3 kali gula tu,mudah skit hancur)
-mix lagi sampai sebati,bleh dah deko kek..kalau adunan lembut sngt,masukkan dlm peti sejuk dulu kemudian bleh deko semula..
No comments:
Post a Comment