Friday, 8 June 2012

red velvet



sebelum masuk oven


siap bakar dah..tinggi ,lembut macam span jugak..


cream cheese yg saye gune


non dairy whiping cream yg saye gune


proses beat cream cheese dan whiping cream


siap sudah....
bahan2
-5 biji telur ayam
-250 mentega
-3 cawan tepung naik seniri
-3 sudu makan koko powder
-2 cawan gula kastor
-4 sudu makan pewarna merah
-1 cawan butter milk (saye gantikan dengan secawan susu segar +satu sudu cuka makan,peram 10 minit sblm gune)
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil cuka makan
cara2
-panaskan oven 180c
-pukul mentega ,gula hingga kembang
-masukkan telur sebiji demi sebiji
pukul lagi
_masukkan buttermilk berselang seli dgn tepung dan serbuk koko.pukul lagi dan masukkan pewarna merah
-sementara itu,larutkan baking powder dan cuka ,ketika berbuih2 ,masukkan dlm adunan
-kaup balikkan dan masukkan dlm loyang yg di gris .bakar 40 minit atau hingga masak.


untuk krim
-250 gm krim cheese
-1 cawan whiping cream
beat krim keju sampai lembut dan berkrim.baru masukkan whiping cream
-beat sampai kental dan gebu
-campur sedikit butter supaya adunan keras sikit dan mudah di bentuk
(kiranya adunan terlalu lembut,masukkan dlm peti sejuk seketika)
-potong dua kek( belah di tengah)
-sapukan krim dan lapiskan semula kek
-sapu semua krim dan hias ikut selera.

No comments:

Post a Comment