sebelum masuk oven |
siap bakar dah..tinggi ,lembut macam span jugak.. |
cream cheese yg saye gune |
non dairy whiping cream yg saye gune |
proses beat cream cheese dan whiping cream |
siap sudah.... |
-5 biji telur ayam
-250 mentega
-3 cawan tepung naik seniri
-3 sudu makan koko powder
-2 cawan gula kastor
-4 sudu makan pewarna merah
-1 cawan butter milk (saye gantikan dengan secawan susu segar +satu sudu cuka makan,peram 10 minit sblm gune)
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil cuka makan
cara2
-panaskan oven 180c
-pukul mentega ,gula hingga kembang
-masukkan telur sebiji demi sebiji
pukul lagi
_masukkan buttermilk berselang seli dgn tepung dan serbuk koko.pukul lagi dan masukkan pewarna merah
-sementara itu,larutkan baking powder dan cuka ,ketika berbuih2 ,masukkan dlm adunan
-kaup balikkan dan masukkan dlm loyang yg di gris .bakar 40 minit atau hingga masak.
untuk krim
-250 gm krim cheese
-1 cawan whiping cream
beat krim keju sampai lembut dan berkrim.baru masukkan whiping cream
-beat sampai kental dan gebu
-campur sedikit butter supaya adunan keras sikit dan mudah di bentuk
(kiranya adunan terlalu lembut,masukkan dlm peti sejuk seketika)
-potong dua kek( belah di tengah)
-sapukan krim dan lapiskan semula kek
-sapu semua krim dan hias ikut selera.
No comments:
Post a Comment