Friday 6 July 2012

cheese tat


doh yg di masukkan dlm acu tat,tunggu bakar tapi sblm tu kena cucuk sikit dgn garpu,  bg ruang udara kat kulit tat tu..

proses masukkan filling

cara lukis corak pada tat..mulakan dgn bt beberapa garisan,kemudian tarik satu garisan memanjang hala ke bawah.

cream cheesa yg saya guna

tat shell yg boleh disimpan...lain kali nak bt lagi,shell nya dah ada..tinggal bt inti jer..
bahan2 utk tat crust/shell
-170gm marjerin
-50gm gula icing
-1 biji telur gred c
-290gm tepung gandum
-1 sudu kecil esen vanilla

-cara2
-marjerin dan gula di pukul tetapi jgn terlalu lama
-masukkan telur dan esen vanilla dan putar lagi
-masukkan tepung sikit2 sampai dapat doh yg elok.
-ambil adunan dan masukkan dlm acuan tat
-cucuk dengan garpu sblm bakar
-bakar pada suhu 170c hingga masak
(satu adunan dpt dalam 40 biji crust/shell)


bahan cheese filling
-250gm cream cheese
-50gm gula kastor
-1 telur saiz B
-1/2 sudu teh esen vanilla
cara2
-putar cream cheese dan gula hingga kembang
-masukkan telur dan putar lagi
-masukkan filling dlm tat ( strawbery/bluberry )
-tuang creeam cheese tadi di atasnya
-bakar 5 minit pada suhu 170c atau hingga di sentuh dgn jari cheese nya tak melekat..tandanya sudah masak..
(dapat dlm 60 biji,sesuaikan dgn adunan kulitnya,bt dua adunan utk kulit)

-

No comments:

Post a Comment