Monday 20 May 2013

roti pandan

baru keluar oven

lembut dan sedap..
bahan2
-500gm tepung gandum
-1 biji kentang di rebus dan di lecek
-sepeket yis kering
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu makan lemak sayur
-1 sudu makan marjerin
-4 sudu makan gula( suka manis lebihkan)
-1 biji telur
-sedikit pewarna dan perisa pandan
-air suam secukupnya untuk menguli
(nak tambah susu tepung dalam 5 sudu makan juga boleh)

caranya
-campur kesemua bahan kecuali air
-gaul rata
-kemudian baru masukkan air suam sikit2 hingga mendapat adunan yg tak melekat di tangan
-adunan jgn terlalu keras atau terlalu lembik
-uli hingga mendapat doh yg elastik dan lembut
-rehatkan doh hingga naik sekali ganda saiz
-setelah itu,tumbuk2kan doh utk membuang angin
-bentukkan doh mengikut citarasa..oles loyang dulu sebelum meletakkan doh tadi
-rehatkan lagi doh hingga naik sedikit
-sebelum itu panaskan oven pada suhu180c dan boleh bakar roti selama 35 minit atau hingga masak
-sapu marjerin atas roti setelah di keluarkan..
(buat roti kena rajin menguli..ambil masa sedikit tetapi hasilnya roti yang lembut dan gebu)

No comments:

Post a Comment