Wednesday 6 February 2013

kek belang


sebelum masuk oven...
bahan2
-250gm butter/marjerin
-150 gm gula castor
-1 sudu besar ovelate
-4 biji telur
-270gm tepung kek diayak bersama
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil esen vanila
-2 sudu besar susu pekat
-1 cawan susu segar/ susu cair
-1 sudu kecil coklat emulco/kopi emulco
(JIKA TIADA TEPUNG KEK,BOLEH GUNAKAN 3/4 CAWAN TEPUNG GANDUM +2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG DI AYAK BERSAMA.TIMBANG HINGGA MENDAPAT BERAPA GRAM KEGUNAAN.TEPUNG KEK DAN TEPUNG NAIK SENDIRI ITU BERBEZA)

caranya
-pukul butter,ovelate dan gula hingga gebu
-masukkan telur satu demi satu
-masukkan esen vanila ,susu cair dan susu pekat
-pukul lagi hingga sebati
-masukkan tepung kek yg di ayak besama baking powder sikit demi sedikit
-pukul lagi sikit sampai bahan sebati
-bahagikan kepada dua bahagian.satu bahagian perisakan dgn emulco pilihan
-griskan loyang dan sendukkan 2 sudu kedalam loyang dan selang selikan dgn yg berperisa..
-ulangi proses hingga adunan habis dan bakar pada suhu 175c selama 45-50 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment