Tuesday 27 November 2012

kek sarang semut

harus ada lubang2 begini baru ler di katakan kek sarang semut..
 bahan2nya
utk gula hangusnya
-1 cawan gula
-1 cawan air panas
-2 sudu mentega
(gula di masak hingga cair dan keperangan ,kemudian baru masukkan air panas.masukkan juga mentega..sejukkan sebentar.)

bahan utk kek
-4 biji telur
-1 cawan susu pekat (kurangkan sikit kalau tak nak manis)
-1 cawan tepung gandum diayak bersama
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-1 sudu esen vanilla
caranya
-pukul telur hingga kembang dan masukkan susu pekat.
-masukkan tepung bersoda tadi
-masukkan juga esen vanilla
-akhir sekali masukkan gula hangus mula2 tadi
-PERAM ADUNAN TADI SELAMA 2 JAM ATAU LEBIH.LAGI LAMA PERAM.LAGI CANTIK TERBENTUK SARANG SEMUTNYA
-setelah peram,kacau sikit sebelum di masukkan dlm loyang .
-bakar api bawah selama lebih kurang sejam atau kurang..kemudian dgn api atas lebih kurang 5 minit lagi bergantung kpd keadaan kek td..kalau dah masak sempurna tak perlu lagi api atas tadi.
 

No comments:

Post a Comment