Thursday 26 April 2012

roti bai

bahan2
-500gm tepung gandum
-1 paket yis mauripan
-3/4 cawan gula
-air suam 1 1/4 cawan(di bancuh dgn gula)
-1 sudu kecil garam
-1 biji telur
-marjerin 2 sudu besar
-lemak sayur 2 sudu makan
-3 sudu besar susu tepung


cara2
-gaul tepung dengan mauripan,garam dan susu tepung
-masukkan telur dan uli guna air bercampur gula tadi.(air gula guna ikut keperluan doh.jgn terlalu keras)
-akhir sekali baru masukkan marjerin dan lemak sayur.uli lagi hingga betul2 sebati dan doh tidak melekit.
-tutup doh dgn kain lembap dan peram hingga naik sekali ganda saiz
-setelah itu,buat saiz roti anda dan susun dlm loyang yg di laser .jarakkan doh sebab ia akan mengembang.
-tutup semula doh dgn kain lembap dan peram semula hingga naik sekali ganda saiz.
-panaskan oven 180c ,dan bila cukup naik,bakar selama 15 minit atau sehingga roti masak.
-(sebelum bakar,sapukan atas doh dengan kuning telur campur satu sudu susu cair dan taburkan bijan kalau suka.sesudah masak , sapukan mentega atas roti utk menaikkan warna dan bau roti)

No comments:

Post a Comment