Wednesday 2 May 2012

pulut panggang

sedapnyerrr....
daun pisang tu layur la atas api dulu ,supaya daun tak pecah time nak menggulung tu.letak pulut dan inti sikit atasnya..

kemudian boleh gulung perlahan2.bentuk2kan gulungan tu supaya jadi panjang ..

dah boleh stepler kat pangkalnyer..nk guna lidi pun boleh..stepler lagi mudah la.

dah selesai..potong la hujung daun tu ..supaya nampak sama dan kemas..

dah nak kena panggang..guna kuali bulat jer.sebelum tu lumurkan tangan dengan minyak masak dan lumurkan kuih tu utk mengelakkan hangit time memanggang.api jgn kuat dan rajin kalih2 kuih tu.

dah siap...wangi jer baunyer..
bahan2
-setengah kilo beras pulut
-1 cawan santan
- secubit garam
pulut di rendam seketika dan di masak dgn bahan di atas.

untuk inti
-sebiji kelapa parut muda
3 batang serai*
cili kering*
bawang*
udang kering/udang kepal*
garam dan gula

*di blender sekali dan tumis.
-setelah agak kering masukkan kelapa parut
-perasakan garam,gula
-masak hingga inti kering

No comments:

Post a Comment