Thursday 17 May 2012

roti menggali berkoko


lembut dan gebu,berbelang coklat pulak tuu..


sedap nih cicah dgn kopi ,sapu srikaya pun boleh ni..
bahan2
-setengah kilo tepung gandum
-1 1/2 cawan air suam di bancuh dgn gula 1 cawan
-sekampit yis kering
-satu sudu satu  bread improver
-dua sudu mentega
-dua sudu shortening
-2 sudu kecil serbuk koko
-secubit garam
-sebiji telur kuning
caranya
-satukan tepung,yis,bread improver,telur kuning dan garam
-bahagikan kepada dua bahagian
-satu bahagian campurkan serbuk koko
-uli bahagian guna air gula tadi
-setelah hampir sebati,masukkan marjerin dan shortening.uli kembali hingga sebati
-bt proses yg sama pada bahagian yg satu lagi
-(sukatan air mungkin lebih atau kurang bergantung pada kepadatan jenis tepung yg di gunakan)
-perap kedua doh dalam bekas berlainan selama lebih kurang seteengah jam
-setelah naik,tumbukkan doh utk keluarkan angin dan uli lagi(proses sama utk kedua doh)
-bentukkan bulat pada doh warna koko td,dan lapiskan dgn doh bewarna biasa
-masukkan dalam loyang pembakar yg di sapu mentega.
-sapu kuning telur bercampur susu cair atas doh.biarkan kembang sekali lagi
-bila cukup kembang,boleh di bakar hingga masak menggunakan api atas dan bawah.

No comments:

Post a Comment